Terugblik conferentie begaafdheid en inclusiever onderwijs

19 maart 2024 • 11:29

Wat kan jij doen? Dat was het thema van de conferentie ‘Begaafdheid en inclusiever onderwijs’, die SPPOH op 13 maart organiseerde in het Postillion Hotel & Convention Centre in Den Haag. Zo’n tweehonderd leerkrachten, IB’ers, zorgmedewerkers, begaafdheidsspecialisten en andere professionals waren erbij. 

Deze conferentie draaide om inclusief onderwijs en begaafdheid. De diversiteit in onze samenleving vraagt in toenemende mate om (h)erkenning en waardering van leerlingen met verschillende mogelijkheden, talenten en vaardigheden en om de benutting van die talenten. Ook SPPOH wil dat de leerlingen opgroeien binnen inclusief onderwijs. Maar hoe werkt dat precies in de praktijk? Hoe gaan we om met ‘een systeem’ dat niet bij alle kinderen past? Hoe leren wij kijken naar (onderwijs)behoeften van de leerling, zonder dat we er eerst een (HB-)label opplakken door het afnemen van tests en door ons blind te staren op hoge scores en prestaties?

De keynote van Emiel van Doorn

Keynote en sessies
Tijdens de conferentie maakten we kennis met mooie ontwikkelingen op het gebied van inclusief onderwijs en begaafdheid. Emiel van Doorn, medeoprichter en bestuurslid van Stichting StiBCO en de drijvende kracht achter de totstandkoming van het concept Mediërend Leren verzorgde de keynote. Eén van zijn mooiste kwaliteiten is dat hij in staat is zijn verworven kennis, vaardigheden en ervaringen om te zetten in metareflectieve inzichten en deze inzichten vervolgens te vertalen naar concrete situaties in de praktijk.

Lees het interview met Emiel van Doorn: ‘Inclusief onderwijs gaat over het ontmoeten van verschillen’

Vervolgens waren er kennissessies en workshops van scholen en experts.

 

Download de krant die we naar aanleiding van deze conferentie hebben gemaakt.

 

Hieronder vind je interviews met en presentaties van de sprekers:

Overstap PO naar VO
Interview en presentatie van Claire Vromans, beleidsadviseur bij het samenwerkingsverband SWVZHW.

Communiceren met ouders
Interview en presentatie van Myrthe Drexhage en Marlot Roosendaal, die werken als trajectbegeleider voor Samenwerkingsverband Unita in de regio Gooi en Vechtstreek.

Voltijds hoogbegaafdheidsonderwijs
Interview en presentatie van Maarten Schoon, directeur-bestuurder van Basisschool Kronenburgh, de Rijswijkse school die (onder andere) voltijds onderwijs verzorgt voor hoogbegaafde leerlingen.

Plusklassen
De presentatie van Paula Klaver, leerkracht blusklassen en IB’er op de SWS Emmaüs in Leidschendam.

Anders rekenen met de Math Circle
Interview en presentatie van Kitty van Keulen. Een van haar specialisaties is de Math Circle, een rekenaanpak die ze speciaal inzet voor hoogbegaafde leerlingen.

Vele gezichten van hoogbegaafdheid
Interview met Sima de Bruyn-Daoud, directeur van stichting iQ+ en de presentatie van Sima en Leonieke Boogaard over de de vele gezichten van hoogbegaafdheid.

Arrangementen voor begaafde leerlingen
Interview en presentatie van specialist hoogbegaafdheid Veronique Swillens.