Project begaafdheid

Ga direct naar de evaluatie van project begaafdheid wat liep van 2019 tot juli 2024.
Klik hier voor de verkorte infographic.

In het project begaafdheid richten we ons specifiek op leerlingen met een begaafdheidsprofiel en extra onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Dit beogen we door in te zetten op alle lagen van de driehoek. We zetten dus in op de basisondersteuning, extra ondersteuning en ook specifieke lesplaatsen in het SBO. Benut deze Praatplaat begaafdheid om te onderzoeken welke mogelijkheden er voor jou als professional zijn om te ondernemen op alle niveaus.

We streven naar een brede ontwikkeling, denk aan scholing, professionalisering, samenwerking met het voortgezet onderwijs en andere ketenpartners, ontwikkelimpulsen aanbieden om scholen een boost te geven in hun schoolontwikkeling, het Steunpunt Begaafdheid en onderwijsplaatsen in het SBO. Het project wordt mede gefinancierd met behulp van subsidie van het Ministerie van OCW (subsidie 2019-2023 en 2023-2025).

Inmiddels is de aanvraagmogelijkheid voor een ontwikkelimpuls begaafdheid gestopt (2019-juli 2024). Op de kaart hieronder zijn alle scholen die zich met een impuls schoolbreed hebben ontwikkeld op het niveau van de basis- en extra ondersteuning voor de brede doelgroep begaafde leerlingen vindbaar.

 

De leden van de projectgroep begaafdheid: Aleid Schipper, Lisa Mesander en Janneke Breedijk (van links naar rechts).

Bijeenkomsten

Houd de bijeenkomsten op deze website goed in de gaten als het gaat om scholing, intervisie of andere manieren van het uitwisselen en opdoen van kennis op het gebied van begaafdheid en zet direct alle data in je agenda door ze uit de jaarplanning te halen.

Leernetwerk begaafdheid

Wil je meer weten over de mogelijkheden om je te ontwikkelen op het gebied van begaafdheid of om aan te sluiten in het leernetwerk begaafdheid en talentontwikkling? Mail naar j.breedijk@sppoh.nl. Onderaan deze pagina vind je meer inhoudelijke informatie waar project begaafdheid en het leernetwerk zich dit schooljaar mee bezighoudt.

Ben je benieuwd hoe de zogenaamde C+ groepen voor begaafde leerlingen met zeer specifieke onderwijsbehoeften op SBO de Bonte Vlinder eruit zien? Zie hier voor het filmpje van de Bonte Vlinder.

 

Steunpunt Begaafdheid

(Hoog)begaafde leerlingen zijn niet altijd te herkennen aan extreem goede prestaties. Goede afstemming van onderwijs is daarom nodig om te voorkomen dat zij gedemotiveerd raken, onvoldoende vaardigheden ontwikkelen, zich een buitenbeentje voelen in de groep of gedragsproblemen ontwikkelen.

Het doel van het Steunpunt Begaafdheid is om scholen te ondersteunen bij de begeleiding van (hoog)begaafde leerlingen in het regulier of speciaal (basis)onderwijs. Hierbij staat het afstemmen van de pedagogische begeleiding en het didactische aanbod op de onderwijs- en ontwikkelbehoeften van (hoog)begaafde leerling centraal. Scholen kunnen bij het steunpunt terecht voor vragen op zowel leerling- als schoolniveau.

Ga naar de pagina van het Steunpunt Begaafdheid

Interessante artikelen en columns van Janneke Breedijk

Column Janneke: Het verhaal van Onno

Interview over Math Circles: ‘Ik zie de kinderen aan gaan’

Column Janneke: Niets leerzamer dan de wijde wereld in gaan

Interview met Maarten Schoon van Kronenburgh: ‘We willen kennis delen en netwerken opbouwen’

Interview over contact met ouders: Constructief communiceren met ouders, ook als dat moeilijk is…

Terugblik masterclass begaafdheid: Betekenisvol verrijken

Interview over begaafdheid en de overgang van PO naar VO:  ‘Saai stampen hoort er ook gewoon bij’

Column Janneke: Verrijken, verdiepen, verbreden

Terugblik masterclass begaafdheid: (Vroeg)signaleren, en dan?

Column Janneke: De kunst van kijken

Terugblik masterclass begaafdheid: De plusklas

Terugblik masterclass begaafdheid: Beleid.

 

Kennissites gratis toegankelijk

Kennisclips over begaafdheid: ENIQMA

Landelijk kenniscentrum begaafdheid: Nationale Talent Centre of the Netherlands

 

Conferentie Begaafdheid en inclusiever onderwijs

Deze vond plaats op 13 maart 2024. Lees de speciale krant die we naar aanleiding van deze conferentie hebben gemaakt.

Schrijf je nu in voor ons jaarcongres over inclusie op 19 maart!