Nieuw voor kleuters: de startklas

7 november 2023 • 12:12
Heb jij bij jou op school ook regelmatig te maken met leerlingen van wie al bij het aanmelden of de wendagen duidelijk is dat ze extra ondersteuning nodig hebben? Speciaal voor deze kinderen is de startklas in het leven geroepen. 
 
Veel scholen krijgen te maken met leerlingen die al een achterstand hebben bij de aanmelding. Het gaat niet om kinderen met een SO3- of SO4-profiel, maar om kinderen die in de voorschoolse leeftijd niet of nauwelijks in beeld zijn geweest. De ondersteuningsbehoeften van deze kinderen hebben met name te maken met het kunnen functioneren in een groep. Via de startklas willen we antwoord krijgen op de vraag wat deze kinderen op lange termijn nodig hebben, zodat ook zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.
 
De kleuters zitten gedurende één schooljaar in de startklas, die bestaat uit twaalf tot vijftien leerlingen. Eventueel kan het verblijf met maximaal een jaar worden verlengd. Overigens hoeft een school niet altijd een lokaal beschikbaar te hebben, maar kunnen er ook andere organisatievormen gekozen worden om de ondersteuning aan deze leerlingen in te richten. De jeugdhulp is standaard betrokken, zodat ook zij hun expertise kunnen inbrengen. Na hun verblijf in de startklas stromen de leerlingen zoveel mogelijk uit naar reguliere klassen binnen de eerste school van aanmelding. 
 

Het streven is dat deze vorm van ondersteuning in alle tien werkgebieden van SPPOH in schooljaar 2023-2024 van start gaat. In september is de eerste bijeenkomst geweest waarin scholen met interesse in een startklas hun vragen hebben kunnen stellen. Wil je hier meer over weten, ga dan naar het over zicht van de vragen en antwoorden. (Nederlandse en Engelse versie) en de presentatie die gegeven is. In november vinden vervolggesprekken plaats met alle geïnteresseerden om te komen tot in totaal tien scholen, verspreid over tien werkgebieden. Met die scholen volgt het inhoudelijke gesprek over het inrichten van de startklassen.

De startklassen lopen in ieder geval tot het einde van onze ondersteuningsplanperiode (eind schooljaar 2024-2025), waarna er op basis van een evaluatie verder wordt gesproken over de voortzetting. Wil je meer informatie? Lees dan de memo (Nederlandse en Engelse versie). Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar Karen Stipdonk (manager team en werkgebieden), Annemarie Jones (teamcoördinator) of Judith Spruijt (beleidsadviseur/orthopedagoog): k.stipdonk@sppoh.nl, a.jones@sppoh.nl, j.spruijt@sppoh.nl

Schrijf je nu in voor ons jaarcongres over inclusie op 19 maart!