Wees oprecht geïnteresseerd en ga de verbinding aan

17 april 2024 • 14:57

Over begaafdheid (aflevering 7)
Door: Janneke Breedijk

Wellicht bekend: het project begaafdheid richt zich specifiek op leerlingen met een begaafdheidsprofiel en extra onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. SPPOH streeft naar een brede ontwikkeling: denk aan scholing, professionalisering, samenwerking met het voortgezet onderwijs en andere ketenpartners, en ontwikkelimpulsen aanbieden om scholen een boost te geven. Deze aflevering gaat over wat scholen met die impuls hebben bereikt en zet daarnaast nog eens de schijnwerpers op het jonge kind.

Eerst over die ontwikkelimpulsen, daar is ondertussen veel informatie over beschikbaar. Er zijn specialisten opgeleid, met regelmaat worden themaconferenties en (bovenschoolse) netwerkbijeenkomsten bezocht, er lopen pilots en experimenten. Scholen organiseren teambijeenkomsten en werkgroepsessies, inventariseren materiaal en vullen waar nodig aan, leggen stevige verbindingen tussen school en thuis door een denktank met ouders in het leven te roepen.

We horen ook wat echt werkt: voor alles de verbinding aangaan en nieuwsgierigheid en liefde voor leren (bij de kinderen én bij jezelf) te behouden. Die oprechte interesse, het spreken op een volwassen manier met (en niet alleen over) kinderen, maakt dat kinderen zich serieus genomen voelen.

Jonge kinderen
Dan nog wat meer informatie over jonge kinderen met behoefte aan een meer uitdagend aanbod. Daar is  veel over te vinden op de website van de expertgroep Ontwikkelingsvoorsprong en hier meer expliciet over verrijking (die niet veel tijd kost). Deze werkgroep biedt ook informatie over Bloomen met kleuters en de informatie van de laatste masterclass over verrijken is ook nog steeds beschikbaar.

Bij de aanvraag voor impulsgelden zijn er scholen die zich expliciet hebben gericht op het jonge kind: intake, vroegsignalering en het vaststellen van onderwijsbehoeften. Wil je weten hoe andere scholen doelgericht aan de slag zijn gegaan, kom dan naar de intervisiebijeenkomst op 15 mei aanstaande, waar diverse scholen een korte presentatie geven over wat ze hebben bereikt.

En let op: de aanvraagmogelijkheid voor zo’n impulssubsidie stopt per juni 2024. De laatste inspiratiesessie ‘Ontwikkelimpuls aanvragen’ is op 29 mei en de beoordeling van de laatste aanvragen is dan zo snel mogelijk na het indienden van de aanvraag, in elk geval vóór de zomervakantie. Project
begaafdheid 2019-2024 eindigt dit schooljaar, de hiervoor beschikbare gelden zijn dan volledig benut.

Aanvraagformulier
Wil je nog aanvragen? Heeft jouw school de ambitie om een schoolbreed aanbod of het beleid begaafdheid verder te ontwikkelen? Ga dan op de SPPOH-website naar de pagina van het project begaafdheid, daar is ook het aanvraagformulier te vinden. Ook vind je hier informatie over komende masterclasses en het leernetwerk. Een afspraak maken kan ook: stuur een mailtje naar j.breedijk@sppoh.nl.

Project begaafdheid gaat in ieder geval door tot en met december 2025 met de landelijke subsidie begaafdheid in PO en VO. Meer weten? Lees dan de notitie hierover.

Een keer in de maand behandelt ECHA-specialist Janneke Breedijk van de projectgroep begaafdheid een aspect van dit veelzijdige onderwerp. Veel thema’s komen ook aan de orde tijdens de masterclasses  en de bijeenkomsten van de leernetwerken. Voor vragen hierover, stuur een e-mail naar j.breedijk@sppoh.nl of kijk bij de bijeenkomsten.