
‘Het is eigenlijk heel logisch om mét in plaats van over kinderen te praten’
9 mei 2025 • 13:06Leerlingen krijgen vanaf 1 augustus van dit jaar hoorrecht over hun ontwikkelperspectief (OPP) en over het ondersteuningsaanbod van de school. Dat schrijft de Wet versterking ouders en leerlingen in passend onderwijs voor. Vivian de Heer is Senior beleidsadviseur Onderwijs & Kwaliteit bij Librijn, een bestuur met vijftien basisscholen voor openbaar onderwijs in Delft en Rijswijk. Vivian legt uit hoe Librijn zich voorbereidt op de invoering van het hoorrecht.
Een aantal scholen was best bezorgd over wat er bij de invoering van de Wet versterking ouders en leerlingen in passend onderwijs allemaal op hen af zou komen, vertelt Vivian de Heer. “Maar toen we alles op een rijtje gingen zetten, bleek het gelukkig wel mee te vallen. Voor veel scholen ligt het invoeren van het hoorrecht in het verlengde van waar ze toch al mee bezig waren: kinderen vaker een stem geven omdat het eigenlijk heel logisch is om mét kinderen te praten in plaats van over ze. Steeds meer scholen voeren de rapportgesprekken bijvoorbeeld al met de leerlingen, met name Montessorischolen zijn gewend om leerlingen overal bij te betrekken. Ook de Elsenburgschool, onze sbo-school, is hier al heel ver mee.”
MDO
In de eerste maanden van dit jaar is Librijn samen met de schoolleiders aan de slag gegaan met dit onderwerp. Vivian: “We hebben eerst geïnventariseerd wat scholen al wisten over de wet. Vervolgens zijn we in groepjes met bepaalde onderwerpen aan de slag gegaan, dat heeft bijvoorbeeld heel concreet geresulteerd in een aantal voorbeeldvragen die je aan leerlingen kunt stellen bij het bespreken van het OPP. Er was met name behoefte aan voorbeeldvragen om met heel jonge kinderen in gesprek te gaan (zie kader). We hebben ook nagedacht over de aanwezigheid van leerlingen bij MDO’s en zijn tot de conclusie gekomen dat we dat een stap te ver vinden; een MDO is voor ouders vaak al overweldigend, laat staan voor kinderen. Maar we vinden wél dat de IB’er of leerkracht het MDO vooraf met de leerling moet bespreken, zodat de stem van de leerling aan de MDO-tafel kan worden ingebracht.”
Daarnaast is er gebrainstormd over hoe je leerlingen kunt betrekken bij het ondersteuningsaanbod. Vivian: “Het is logisch om dat bij de leerlingraad te beleggen als je die als school hebt. Alleen moet je dan wel iets bedenken voor kleuters en jongere leerlingen. Een van de ideeën die werd geopperd is dat de leerlingen van de leerlingraad langs kunnen gaan in de onderbouw om daar ideeën op te halen.”
Duidelijke visie
Hoe je het hoorrecht als school precies inricht, is vanzelfsprekend voor iedere school anders, zegt Vivian. “Je moet het toesnijden op je eigen situatie. Als bestuur vinden wij het belangrijk dat je er als school een duidelijke visie op hebt en aangeeft hoe je het hoorrecht in de praktijk gaat vormgeven. Wij doen als bestuur ons best om zo veel mogelijk handvatten te geven.”
Vivian de Heer
Voorbeeldvragen van De Librijn voor (heel) jonge kinderen
Waar ben je goed in?
Wat vind je leuk om te doen?
Wat doe je voor en na school?
Wat vind je fijn op school?
Wat gaat goed op school?
Wat vind je moeilijk op school?
Waar heb je last van?
Wat zou je helpen?
Met wie werk of speel je graag?
Wat wil je dat ik zeg of vertel in het gesprek met je ouders?
Welke afspraken zouden je helpen?
Een aantal scholen was best bezorgd over wat er bij de invoering van de Wet versterking ouders en leerlingen in passend onderwijs allemaal op hen af zou komen, vertelt Vivian de Heer. “Maar toen we alles op een rijtje gingen zetten, bleek het gelukkig wel mee te vallen.”