Jaarcongres inclusie: wanneer voel je je welkom?

25 maart 2025 • 09:28

Welkom! Dat is de titel van het SPPOH-jaarcongres over inclusie, dat plaatsvond op woensdag 19 maart 2025. We vroegen aan bezoekers op het congres wanneer zij zich welkom voelen.

Astrid Gard (Jongleren): “Ik voel me welkom als ik in een veilige en vertrouwde omgeving kom. Dat betekent niet dat ik alle mensen hoef te kennen; je kunt ook op allerlei manieren veiligheid creëren. Een hartelijke begroeting doet al heel veel. Als pedagogisch coach begeleid ik pedagogisch medewerkers die op een voorschool werken. Inclusie begint al op heel jonge leeftijd, gelukkig zijn we ons daar steeds meer bewust van.”

 

Naomi Boers (DAK Kindercentra): “Ik voel me welkom als ik aansluiting vind bij andere mensen. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als mensen mij aardig begroeten en ik krijg iets te drinken aangeboden, dan voel ik me al welkom. Als kinderopvangorganisatie zijn wij ook erg bezig met inclusie en het welkom heten van kinderen met allerlei verschillende achtergronden. Natuurlijk hebben wij daarin nog stappen te zetten, maar ik geloof er heel erg in dat je het samen moet doen.”

 

Ewald van Vliet (Lucas Onderwijs): “Ik voel me welkom als ik met mensen in gesprek kan die hetzelfde doel nastreven, iedereen zich op zijn gemak voelt en zijn of haar talenten kan inzetten. Dat klimaat streven we ook na bij Lucas Onderwijs en met een organisatie met 38.000 leerlingen en 5.000 medewerkers kan dat ook niet anders. Hier op het congres vond ik het verhaal met Sofie Sergeant erg goed, het bood verdieping en concrete handelingsperspectieven.”

Je kunt de keynote van Sofie Sergeant op deze pagina terugkijken.

 

Lei Wang (zelfstandig talentbegeleider): “Voor mij is lachen heel erg verbonden met je welkom voelen. Het streven naar inclusie spreekt me erg aan, want als Chinese van geboorte weet ik hoe het voelt om er niet helemaal bij te horen. Als talentbegeleider begeleid ik kinderen die het moeilijk hebben, bijvoorbeeld omdat ze hoogbegaafd zijn. Ook zij kunnen soms het gevoel hebben dat ze er niet helemaal bij horen, dat proberen we samen te veranderen.”

 

Lisa Westerveld (Tweede Kamerlid voor GroenLinks-PvdA): “Ik voel me welkom als mensen voor me open staan, ongeacht wie ik ben of wat ik doe. Ik ben zowel woordvoerder voor de jeugdzorg als voor passend onderwijs en ik zie dat de inclusieve mindset er echt wel is. Alleen werkt het systeem nog niet mee, we denken nog te veel in hokjes. Een kind heeft te maken met onderwijs, met jeugdzorg en met kinderopvang, maar voor alle drie gelden andere regels en financieringsstromen – terwijl het over hetzelfde kind gaat. Het is aan ons politici en beleidsmakers om de professionals daarin beter te faciliteren. We moeten niet meer alles willen dichttimmeren met regels, maar veel meer vertrouwen op de deskundigheid van de mensen in de praktijk.”

 

Michaël Alon (Van der Valk Den Haag-Nootdorp): “Ik voel een positieve energie op dit congres en dat maakt dat ik me welkom voel, ook al ben ik hier aan het werk. Misschien komt het ook omdat ik naast mijn werk voor Van der Valk ook actief ben in de jeugdhulpverlening. Ik organiseer reizen voor jongeren die, laat ik het zo zeggen, heel diep zitten. Op zo’n reis proberen we hun situatie wat te verlichten. Inclusie gaat voor mij ook over je DNA. Je hebt mensen die erg in hokjes denken, maar je hebt gelukkig ook veel mensen die het beste willen voor een kind of jongere, ongeacht of ze in de jeugdhulp, onderwijs of ergens anders werken. Hun DNA sprankelt.”

 

Eefje van der Klauw (SPPOH): “Op een dag als deze is het belangrijk om stil te staan bij wat kinderen zelf ervaren. Afgelopen week ging mijn zoon voor het eerste naar de basisschool. Ik zei: ‘Wil je dat ik nog even mee naar binnen loop of ga je zelf?’ Hij zei: ‘Mama, ik ga zelf.’ Dat deed hij omdat hij zich welkom voelde en zich gezien en gehoord voelde door de juf en de groep. Voor de juf was het een klein gebaar, maar voor mijn zoon was het iets heel groots.”

 

Abbie Chalgoum (schrijver, acteur, docent en spreker): “Leerkrachten voelen zich soms machteloos omdat ze vermoedens van geweld of misbruik hebben en het niet kunnen oplossen. Maar als kind wilde ik alleen maar gehoord worden, dat was het allerbelangrijkste. Dat iemand tegen je zegt: ‘Ik zie wat er gebeurt en het ligt niet aan jou.’ Er zijn is het allerbelangrijkste wat er is. Je welkom voelen begint voor mij dan ook met luisteren.”

Lees het interview met Abbie Chalgoum, onze keynotespreker.

 

Irene van Harten (SPPOH): “Ik voel me welkom als mensen mij aankijken en een praatje met me maken. Dus als je ergens binnenkomt en denkt… oh, ze zien dat ik überhaupt binnenkom. En als ze je niet gezien hebben, dat er dan toch iemand naar je toe draait en zegt: leuk om je te zien, wil je ook wat drinken? Dit congres gaat over je welkom voelen, maar ook heel erg over hoe we inclusie in de praktijk handen en voeten kunnen geven. Het gaat dus echt over de inhoud en dat maakt een dag als deze waardevol.”