Eerste startklas een feit

17 april 2024 • 14:20

OBS De Voorsprong gaat in het werkgebied Centrum vanaf 13 mei beginnen met de eerste startklas. De startklas is bedoeld voor kleuters van wie al bij het aanmelden of de wendagen duidelijk is dat ze extra ondersteuning nodig hebben.

Veel scholen krijgen te maken met leerlingen die al een achterstand hebben bij de aanmelding. Het gaat niet om kinderen met een SO3- of SO4-profiel, maar om kinderen die in de voorschoolse leeftijd niet of nauwelijks in beeld zijn geweest. De ondersteuningsbehoeften van deze kinderen hebben met name te maken met het kunnen functioneren in een groep. Via de startklas willen we antwoord krijgen op de vraag wat deze kinderen op lange termijn nodig hebben, zodat ook zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Werk je op een school in het werkgebied Centrum en heb je te maken met kinderen die in aanmerking komen voor de startklas? Dan kun je contact opnemen met OBS De Voorsprong door een mail te sturen naar directie@obsdevoorsprong.nl. Er wordt dan een MDO ingepland om te bespreken of de startklas een passende plek zou kunnen zijn.

De belangrijkste kenmerken van en criteria voor de startklas zijn:

– De leerling is 4 of 5 jaar oud, is nog nooit naar school geweest of is maximaal drie maanden geleden gestart;
– Er is nog geen verwijzing naar SBO of SO gedaan;
– De startklas is een groep van twaalf tot vijftien leerlingen;
– De school gaat intensief aan de slag, samen met ouders en een jeugdhulppartner;
– De school die aanmeldt blijft gedurende het hele traject betrokken;
– Doel is om uit te stromen naar de eerste school van aanmelding (reguliere basisschool).

  Lees ook dit artikel over de startklas op de website van SPPOH. Hier vind je ook extra achtergrondinformatie.