5 vragen aan Najoua Serghini  

13 februari 2024 • 13:26

Najoua Serghini werkt sinds 1 oktober 2023 als adviseur passend onderwijs voor het samenwerkingsverband. In dit interview stelt ze zichzelf voor.

Wat is jouw ambitie voor passend onderwijs?
“Als je de jeugd op school verwaarloost, is het alsof je de lente uit het jaar haalt.” Deze uitspraak van Philippus Melanchthon is mij altijd bijgebleven. Alle kinderen hebben recht op onderwijs waar rekening wordt gehouden met ondersteuningsbehoeften en onderwijsbehoeften, zodat zij kunnen bloeien als lentebloemen. Het koesteren van zelfvertrouwen is als zonneschijn voor hun groei. Als we hier allemaal aandacht aan besteden, leggen we een stevige basis voor sterke, autonome, zelfbewuste burgers in de maatschappij van de toekomst.”

Waarvan kan men jou nog meer kennen?
“Ik heb zestien jaar lang gewerkt als docent Frans op een middelbare school in Rotterdam. Daarnaast ben ik drie jaar lang werkzaam geweest als begeleider passend onderwijs op dezelfde school.”

Welke leerling is jou altijd bijgebleven en waarom?
“Ik denk met veel liefde terug aan alle leerlingen die ik heb mogen lesgeven en begeleiden. Al mijn leerlingen waren mijn leermeesters gedurende die jaren. Een docent staat voor de klas om kinderen iets bij te brengen. Ik heb ontdekt dat ik elke dag meer van hen leerde dan zij van mij.

Als ik toch een leerling moet noemen, dan denk ik aan Noa. Hij was intelligent, grappig, scherp en heel bijdehand. Ik denk met veel liefde terug aan de tijd dat ik hem mocht begeleiden als mentor en begeleider passend onderwijs.”

Welk boek ligt er op je nachtkastje en waarom?
“Ik heb het boek Symbiose en autonomie van Franz Ruppert op mijn nachtkastje liggen. Ik vind psychologieboeken interessant en boeiend, omdat ze me de mogelijkheid bieden om het gedrag van kinderen, en soms ook van mezelf, beter te begrijpen.”

Noem eens een leuk feitje over jezelf?
“In mijn vrije tijd vind ik het leuk om uitgebreid te koken, aangezien ik op werkdagen snelle maaltijden klaarmaak. Het allerleukste om te doen is koekjes bakken; het voelt als een feestje wanneer ik daarmee bezig ben.”