Extra SO-plekken voor ZMLK-leerlingen

8 februari 2024 • 15:25

De Inspecteur S. de Vriesschool heeft begin van dit jaar twee gloednieuwe lokalen geopend voor zeer moeilijk lerende kinderen (cluster 3), waarmee de druk voor het speciaal onderwijs weer een stukje werd verminderd. Locatiedirecteur Lidia Taal legt uit hoe dit tot stand kwam.

Wanneer ontstond het idee voor deze nieuwe lokalen?
“We hebben natuurlijk al langer te maken met meer vraag dan aanbod voor het speciaal onderwijs, de Inspectie voor het Onderwijs wees hier in 2022 op. Als vrij snel ontstond bij ons en bij ons bestuur van De Haagse Scholen het idee om extra lokalen neer te zetten. Na de kerstvakantie was het zover. Je moet iets bedenken voor de bekostiging, hebt te maken met vergunningen en andere regels, dus vandaar dat het nog best een tijdje duurt voordat die lokalen er echt staan. Het heeft aardig wat tijd, energie en doorzettingsvermogen gevraagd van de bestuurder, de school en het bestuursbureau. Maar onze volharding is uiteindelijk beloond.”

Vond je dat moeilijk?
“Je weet vooraf dat het even gaat duren. Lastig was wel dat we eigenlijk na de zomervakantie van 2023 zouden starten, dus je moet dan ruim voor de zomer beginnen met de plaatsingsprocedure van leerlingen en het vinden van personeel. Toen duidelijk werd dat de oplevering werd uitgesteld tot na de kerstvakantie, hebben we besloten om in ons huidige gebouw alvast met twee kleine groepen leerlingen te beginnen. Dat vroeg best wat van mijn team, zonder hen was dit niet gelukt.”

Heb je nog tips voor andere scholen en besturen die met een vergelijkbaar project aan de gang gaan?
“Geef niet op! We doen het allemaal voor de leerlingen. En als ik de balans opmaak, dan hebben we toch maar mooi voor 24 kinderen een plek kunnen creëren. Dat is iets om trots op te zijn.”

Lidia Taal