Nieuwe procedure TLV-aanvraag treedt in werking

18 december 2023 • 09:14

Er komt een nieuwe procedure voor het aanmelden, toeleiden en plaatsen van leerlingen binnen het speciaal onderwijs en speciaal basisonderwijs in Haaglanden. Deze procedure treedt vanaf 1 januari 2024 in werking. Om de procedure uit te leggen en vragen te beantwoorden, organiseert SPPOH een webinar op 11 januari.

In 2023 heeft SPPOH een herstelopdracht gekregen van de Inspectie voor het Onderwijs om de TLV-procedure meer in lijn te brengen met het wettelijk kader en de praktijk in andere regio’s. In het kader van deze herstelopdracht hebben diverse gesprekken en bijeenkomsten plaatsgevonden met  scholen en bestuurders. Dit heeft geleid tot het document  ‘Herontwerp van het scenario aanmelden, toeleiden en plaatsen’. Om specifieke vraagstukken verder uit te werken met alle betrokkenen is vanuit SPPOH de regiegroep ‘Regie op aanmelden’ samengesteld. Dit heeft geresulteerd in een nieuwe procedure die deze maand (december) definitief is vastgesteld en op 1 januari 2024 in werking treedt.

Onafhankelijkheid beter geborgd
Kern van de nieuwe procedure is dat duidelijker is wie waarvoor verantwoordelijk is en dat daarnaast de onafhankelijkheid beter wordt geborgd.

  • Je hoeft geen doelschool meer te zoeken om een TLV aan te kunnen vragen. Het zogeheten ‘beslis-MDO’ komt daarmee te vervallen. Als school in het regulier onderwijs onderzoek je de ondersteuningsbehoefe(n) van de leerlingen, bepaalt of een overstap naar SO of SBO wenselijk is en levert het dossier aan bij SPPOH.
  • SPPOH geeft de TLV af en verzorgt zowel het eerste als tweede deskundigenadvies. Als school hoef je dus geen deskundigenadvies meer aan te leveren.
  • De SBO- en SO-scholen bepalen vervolgens of leerlingen kunnen worden geplaatst.

Hier vind je alle relevante documenten en het webinar over de nieuwe TLV-procedure.